シラバス情報

授業科目名
Japanese Listening and Speaking 2 (D)(Compulsory)
(英語名)
Japanese Listening and Speaking 2 (D)(Compulsory)
科目区分
全学共通科目
-
対象学生
全学部(全学共通科目、教職課程科目、副専攻科目)
学年
学年指定なし
ナンバリングコード
IACBG1GCA1
単位数
1.00単位
ナンバリングコードは授業科目を管理する部局、学科、教養専門の別を表します。詳細は右上の?から別途マニュアルをダウンロードしてご確認ください。
授業の形態
講義 (Lecture)
開講時期
2024年度前期
(Spring semester)
担当教員
首藤 美香
所属
School of Economics and Management
授業での使用言語
日本語
関連するSDGs目標
目標4
オフィスアワー・場所
Classroom
連絡先
shuto@em.u-hyogo.ac.jp

対応するディプロマ・ポリシー(DP)・教職課程の学修目標
二重丸は最も関連するDP番号を、丸は関連するDPを示します。
学部DP
2◎
研究科DP
全学DP
教職課程の学修目標

講義目的・到達目標
The purpose of this course is to develop fluency in oral expression. After completing this course, students are expected to understand ・how to pronounce coherent speech utterances in an easy-to-understand manner through shadowing, ・how to express and explain their own opinions, ・how to contribute to moving the work ahead by inviting others to join their teams or encouraging them to express their opinions, ・how to present a topic in their areas of expertise or on a topic they are familiar with.
授業のサブタイトル・キーワード
Japanese listening, Japanese speaking, intermediate Japanese
講義内容・授業計画
1. マンガを読もう ①
2. 最近どう? ②
3. 発表 Presentation
4. 武道に挑戦! Take on the challenge of martial arts! ①
5. 武道に挑戦! Take on the challenge of martial arts! ②
6. 発表 Presentation
7. 中間試験 Mid-term test
8. フィードバックとグループワーク feedback and group work
9. 便利な道具 convenient gadgets ①
10. 便利な道具 convenient gadgets ②
11. 発表 Presentation
12. 伝統的な祭り Traditional festivals ①
13. 伝統的な祭り Traditional festivals ②
14. 発表 Presentation
15. 復習とグループワーク review and group work
16. 期末試験 Final exam (Lesson plans are subject to change.)
教科書
『まるごと 日本のことばと文化 中級 1 B1』 三修社
参考文献
『シャドーイング日本語を話そう!就職・アルバイト・進学面接編』くろしお出版
事前・事後学習(予習・復習)の内容・時間の目安
Students are expected to use at least 60 minutes in preparation for each class (reviewing the content of the previous class).
アクティブ・ラーニングの内容
Students will have opportunities to actively discuss in Japanese through pair work and group work in class.
成績評価の基準・方法
S (90%~) excellent (thorough mastery of course material & concepts)
 A (80%~) good (proficient grasp of most course material & concepts)
 B (70%~) fair (general understanding of principal course material & concepts)
C (60%~) poor but passing (superficial familiarity with some course material)
In order to obtain the credits for this course, at least a C (60%) is necessary
課題・試験結果の開示方法
Students will receive continuous feedback in class
履修上の注意・履修要件
実践的教育
n/a
備考
英語版と日本語版との間に内容の相違が生じた場合は、日本語版を優先するものとします。